Åpnet BUA for gratis aktivitetsglede
BUA: Kommunedirektør Torill Tjeldnes (f.v.), Åse Nøkleby Brendryen og Anette Streitlien serverte kake for å markere åpninga av BUA. Foto: Lars Vingelsgård

Tur- og sportsutstyr til flere hundre tusen er nå klart for utlån fra BUA. Det måtte feires med kake og en prøvetur på akemattene.

Onsdag åpnet BUA Folldal, som tilbyr sport- og friluftsutstyr til utlån. Folkehelsekoordinator Åse Nøkleby Brendryen har ledet jobben med å få på plass ordningen i Folldal, og nå er tilbudet klart i tide når kulda er i ferd med å slippe taket. Målet er å være hele kommunens utstyrsbod, med tilbud til alle.

Mye utstyr er allerede kjøpt inn, både for barn og unge som trenger ski og utstyr for aktivitet i skolen, men også for fritidsbruk for både barn, ungdom og voksne.

– Det er stor etterspørsel etter utstyr. Dette prosjektet er vi glade for å fått til, og det er noe nåværende kommunestyre har fått gjøre fra A-Å, sier Kristin Langtjernet.

For å ta ordningen i bruk registrerer man seg som lånetaker på bua.io. Ordningen er som i biblioteket, men med lånetid på en uke, og utlån er gratis. Åpningstidene blir klare etterhvert, men det krever at noen vil betjene BUA på dugnadsbasis.

PRØVEKJØRT: Ordfører Kristin Langtjernet, Åse Nøkleby Brendryen og Anette Streitlien tok BUA-mattene ut for en tur i snøhaugen. Foto: Lars Vingelsgård

 

Så langt har utlånsordningen i Folldal fått støtte av Gjensidigestiftelsen med 160 000 kroner, og 100 000 kroner fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet. I tillegg har fylkeskommunen spyttet inn 40 000 kroner og ordningen er lovet inntil 100 000 kroner i ekstra-støtte fra det offentlige.

– Nå er det mye vinterutstyr her, men vi trenger også utstyr til sommeren, så vi ønsker oss bidrag framover også. Vi tar i mot pent brukt utstyr om det er noen som ønsker å gi bort dette, sier Åse Nøkleby Brendryen.

FOR BARN OG UNGDOM: Mye av utstyret som er kjøpt inn så langt passer for barn og ungdom. Det kommer godt med i både skole- og fritidssammenheng, tror oppvekstsjef Stian Tørhaug. Ungdomsrådet ved Markus Kjønsberg (14), Vebjørn Røhjell (15), Sunniva Husom (16) og Minda Rønning Aastveit (16) virket fornøyde med hva BUA kan tilby til utlån. Foto: Lars Vingelsgård

Kommunens oppvekstsjef Stian Tørhaug tror ordningen kommer godt med for elever i skolen, både til skoleaktiviteter og til fritid.
– Skolen har litt skiutstyr fra før som elever kan låne, etter samarbeid med Skiforbundet, men det er lite sammenlignet med hva BUA nå tilbyr. Vi har tur til Breisjøen, og andre aktiviteter hvor dette utstyret kommer godt med. Det er unødvendig at folk må handle dyrt utstyr som kun blir brukt noen få ganger.

Barne- og ungdomsrådet, som består av elever som taler de unges saker var med på åpningen av BUA. Markus Kjønsberg (14) tror slalomutstyret kommer til å være et populært tilbud for ungdom.
– Jeg kunne selv tenke meg å låne slalomutstyr. Det er både dyrt å kjøpe og dyrt å leie, så det er et bra tilbud.

ÅPENT FOR ALLE: Ordfører Kristin Langtjernet sier hun er glad mulighetene for aktiviteten ikke bare er bestemt av lommebøkene til foreldrene. Her kutter hun borrelåsen for å offisielt åpne BUA i Folldal. Foto: Lars Vingelsgård

 

 

Arne Lohn i Folldal turlag var imponert over mye av det gode turutstyret som nå er fritt tilgjengelig for utlån fra BUA. Blant utstyret er fjellski, pulk, soveposer, og truger. BUA har lokaler i kjelleren hos Coop Prix. Foto: Lars Vingelsgård