Avasjonsdressur hund vs. sau

Det nærmer seg tiden for jaktprøver og småviltjakt. På de fleste treningsterreng, jaktprøveterreng og jaktområder er det sau på beite.

For å unngå konflikter mellom hund og sau stilles det krav om at hunden må være saueren. Norges Jeger og Fiskeforbund utdanner i denne forbindelse instruktører som blir autorisert til dette formålet.

Folldal Jeger og Fiskeforening har autoriserte instruktører og arrangerer i samarbeid med lokale sauebønder kurs i avasjonsdressur som ender opp med et bevis for at hunden er saueren. Kravet for å få sauebevis er at hunden må testes 2 ganger på sau med minumum 14 dagers mellomrom. Her forleden var den unge Irsk Setteren Red Dubliner EFS Lurifaks på besøk hos sauebonde Gunnbjørn Ståland sine sauer. I begynnelsen var han veldig ivrig etter å jage sauene men syntes etter hvert at disse sauene ikke var noe hyggelig å jage. Eieren, Jørn Presterudstuen, som har hytte her i Folldal var veldig fornøyd med resultatet og vil trygt kunne slippe denne hunden løs når jakten begynner.

Tekst og foto: Svein Strømsnes.