En av Norges høyest beliggende bigårdsplasser ga full avkasting med 100 kilo honning
Marte startet opp med birøkt for to år siden. I år har hun og biene produsert utrolige 100 kilo honning.

Marte har en noe uvanlig hobby. I to år har hun drevet med birøkt. I år har hun og biene hennes produsert 100 kilo honning i det som er en av Norges høyest beliggende bigårdsplasser.

Marte Elverhøi Sandom jobber til daglig på Duett i Folldal. Der har hun nettopp begynt. I tillegg så driver hun og mannen Sven Arne med sauer og storfe på Nordre Sandom i Atndalen. Interessen for birøkt har alltid vært der.

-Jeg har alltid hatt lyst til å ha bikuber, synes det er fascinerende. Naboen hadde bikuber tidligere. Når han ble borte så kjøpte vi utstyret hans. Deretter meldte vi oss på nybegynnerkurs i Gudbrandsdalen. Da hadde vår mentor ordnet til to bikuber til oss som vi brukte under kurset, sier Marte.

Siden den gang har hun kjøpt tre bikuber til.

-De produserer i snitt cirka 20 kilo per kube. Det tenker jeg er bra når man bor i Atndalen.

-Vi kunne sikkert ha hatt litt bedre utbytte av lyngen, men det har vært får dårlig vær til det. Biene er avhengig av at det er litt varme og ikke så mye vind og regn når de er ute og sanker, forteller hun videre.

Her tappes honningen på krukker. Foto: Privat.

100 kilo

-I fjor hadde vi 40 kilo. Da brukte vi en del selv. Så ga vi bort litt som julegaver og vi solgte litt. Når vi nå har 100 kilo så må vi selge litt mer, forteller Marte latterfullt.

-Jeg har holdt på i to år nå og det er flere og flere som vet at vi har honning. De som har kjøpt har vært veldig fornøyd med den honningen vi har hatt. Så hvis det er noe som har lyst på litt god honning så er det bare å ta kontakt, oppfordrer hun.

Det er ingen tvil om at Marte synes at hobbyen er både spennende og interessant, men mannen er ikke så glad i de små dyrene.

-Sven Arne er ikke så glad i dem. Når vi hentet de første kubene på Ringebu, rett før vi var hjemme igjen så vred botnen av bunnen på ene kuben seg. Da hang det liksom 10 000 bier utenfor kuben. Da hold Sven Arne god avstand mens jeg sto og måkte bier inn i kuben igjen. Det gikk heldigvis bra, forteller Marte.

Sein sesong og høyt

Sesongen som birøkter starter seint i Folldal forteller Marte.

-Sesongen min starter egentlig ikke før i august når lyngen og Geitramsen kommer. De finner også mye honning og pollen så biene berger igjennom sommeren også, men det blir ikke noe vekt i kuben før nærmere høsten. Sesongen min starter egentlig når sesongen for andre birøkter lenger sør er slutt.

-Det var veldig spennende det første året, blir det noe honning i det hele tatt her. Men det kan jeg altså konstatere at det blir selv om vi ligger høyt og det er kaldt.

-Nå er det innvintring som venter, og gjøre dem klar vinteren. Det gjøres ved at man lager sukkerlake, så sette dem i bøtter oppå bikubene. Dette drar biene ned, lagrer og spiser akkurat som de gjør med honningen. Og man kan ikke ha for mye honning igjen i kubene for da dør de av noe som kalles bukløp. Dette skjer fordi de ikke er ute om vinteren og gjør fra seg slik som på sommeren, forteller Marte.

-Det er alltid et spenningsmoment fordi sesongen min starter så seint. Vi startet med foring med sukkerlake 15. september. Da var det ustabile temperaturer de to helgene etter dette.

Biene greier seg alltid selv om det er veldig kaldt, men det er hvor godt de greier seg som er avgjørende forklarer Marte.

Fakta om birøkt. Bilde: Store Norske leksikon.

4H oppgave

I sommer har datteren Emma og Ida Blæsterdalen hatt 4H oppgave om birøkt.

-De har vært med og stelt, slynga samt tappet i sommer, sier Marte.

På spørsmål om dette har vært morsomt sier de begge et rungende ja.

Emma har greid seg hele sesongen uten et eneste bistikk. Ida har dessverre ikke hatt helt den samme flaksen. Hun har fått 22 bistikk og verst var det når det skulle sankes honning.

-En gang hadde jeg en biei birøkterhatten, forteller hun.

Men bistikker ikke nok til og stoppe disse to jentene fra og være veldig interessert i birøkt.

Ida Blæsterdalen (t.v) og Emma Sandom har hatt 4H oppgave om birøkt. De har hjulpet til med både sanking og stelling av biene. Foto: Privat.
Ida og Emma i fullt birøkterutstyr.

Likt andre husdyr

-Det er veldig fascinerende livet i en bikube. Det er fort gjort å tenke at man har en bikube og det er det. Men der  inne er det avl og lynne, likt som andre husdyr egentlig, forteller Marte.

-Det blir spennende å se om vi får noen forandringer her rundt gården som følge av biene. I blomstring for eksempel.

Honningen står nå til modning / lagring i mørkt lokale med 14 graders temperatur.

-Vi tappet honningen nå på søndag og mandag. Da var den mer oransje i farge enn den er nå. Den skal nå stå og modnes, forklarer Marte, som forsikrer at oss at honningen snart er klar.

-Det er ikke så mange som holder på med dette her i regionen. Kanskje et par stykker på Alvdal. Ellers så er det ikke mange som driver med birøkt så høyt som vi ligger, sier Marte som avslutter med å si at dette er en artig hobby som gir henne mye.

Og høyt ligger det. Etter en liten sjekk hos Mattilsynet viser det seg at Nordre Sandom er en av de høyest beliggende bigårdsplasser i landet.

Ida, Emma og Marte er fornøyd med sesongen som ga 100 kilo med honning.