– Ensomhet er et problem også hos oss
HJELPERNE: - Det er julehjelp å få for de som strever med å lage ei god jul for seg og sine, sier Aud Ragnhild Voll (t.v.) og Tone Mobakken i En hjelpende hånd - Fjellregionen. Foto: Anne Skjøtskift

– Vi er for mye på sosiale medier, nå må vi begynne å se folkene rundt oss igjen.

Tekst og foto: Anne Skjøtskift

Tone Mobakken og Aud Ragnhild Voll i En hjelpende hånd – Fjellregionen har travle dager i førjulstida, og ser at stadig flere sliter med ensomhet.

– Folk har jo sluttet å invitere hverandre på besøk, og ikke stikker vi ubedt innom naboen heller. Vi kan ikke bare være på sosiale medier, vi må prate litt med hverandre også, oppfordrer de.

For de frivillige i En hjelpende hånd handler det i disse tider om å hjelpe medmennesker til å få ei trivelig jul. Det er mange som sliter med å få endene til å møtes, og det er tungt å ikke klare å kjøpe julegaver og tradisjonell julemat til familien sin.

Alt anonymt

En hjelpende hånd Nord-Østerdal er ei facebook-basert gruppe som det siste året har økt fra 400 medlemmer til 1400, og de har ei admin-gruppe på Tynset som står for mest av det praktiske arbeidet. Nå har de også fått med seg noen hjelpere i andre kommuner, tre i Alvdal og to i Folldal. Aud Ragnhild Voll er en av de to folldølene.

Personer som ønsker hjelp kan kontakte dem på e-post eller melding. Ut fra dette lager lederne en anonymisert sak hvor de beskriver behovet, og legger den ut i facebookgruppa som altså følges av 1400 personer i Fjellregionen. De som ønsker å hjelpe tar kontakt med admin, som formidler varer eller annen hjelp til de som har bedt om det.

Ønsketre

Nytt av året er at gruppa har satt opp et «ønsketre» i Tynset blomsterforretnings tidligere lokaler i Parkveien. Der er det mye trafikk med utsalg av ulike julevarer nå i desember.

– Dette er en måte å synliggjøre konkrete behov vi har fått inn, forklarer Aud Ragnhild og Tone, og viser fram noen av hjertene de har hengt på treet. På hjertene kan det stå:

  • Gutt 6 år – pokemon/lego
  • Gutt 11 år – klær/radiostyrte ting
  • Enslig dame i 50-åra – julegave
  • Enslig far – julegave til barn på 5 og 7 år

– Vi oppfordrer folk til å ta med seg et hjerte, lage ei pakke med det som står på hjertet, feste hjertet på pakka og levere den her hos oss, forklarer Tone Mobakken.
– Men det beste er å bli medlem av gruppa, da kan du se alle behovene som ligger inne, og den lista er lang. Der kan de fleste finne noe de kan bidra med, sier hun.

JULEGAVE: En hjelpende hånd – Fjellregionen fikk nylig tildelt kommunens julegave for 2020 på hele 20 000 kroner. Her er de sammen med ordfører Merete Myhre Moen. Videre fra venstre: Hege Merete Ydse Enget, Tone Mobakken og Cecilie Andersen. Foto: Anne Skjøtskift

Det er også mulig å levere inn pakker og varer uten ønske-hjerte på, ildsjelene tar i mot på samme sted helt fram til lille julaften. De har også satt ut handlekurver på noen butikker på Tynset hvor en kan legge igjen pakker. Det kan være julepynt, lys, servietter, julemat (NB! som kan lagres noen dager før det deles ut), tørrvarer/basisvarer, kaffe, brus, godteri og annet som kan gjøre jula hyggelig.

– Behovet er stort, det er mange triste og heavy saker, så det blir litt grining av og til. Men det gjør godt å kunne bidra litt, sier Tone.

Kan være naboen

Tone Mobakken og Aud Ragnhild Voll mener at det er mye uvitenhet om hvordan folk har det i nærmiljøet vårt. Det kan være både naboer og kolleger på jobben som trenger hjelp.

– Det er mange som spør og undrer: – Har vi det ikke bra her, da? Men det er feil, det er mange som strever her også, sier Aud Ragnhild, som nylig har blitt medhjelper i Folldal for En hjelpende hånd – Fjellregionen .

– Men det er ofte veldig skjult, de fleste vil jo klare seg sjøl. Men nå som jula nærmer seg kommer det stadig flere henvendelser til oss. Dessuten er det ikke alt en kan få hjelp til på NAV, og vi prøver å hjelpe der NAV ikke kan. Men vi gir aldri ut penger, det er det NAV som kan gjøre, forklarer Tone.

– Vi må bli mer rause

En trekk som går igjen hos mange som henvender seg til En hjelpende hånd er at de mangler nettverk, og det blir vanskeligere å få hjelp når en ikke har familie og venner i nærheten.

– Noen tror det er mest innvandrere eller flyktninger vi hjelper, men det er helt feil. Vi får faktisk ingen henvendelser fra dem. Men det er en del norske innflyttere som mangler nettverk.

– Det viser seg at det ikke så lett å komme inn i etablerte miljøer og grupper for dem. Vi er nok ikke så gjestfrie som vi liker å tro. Vi må bli litt mer rause og sosiale, snakke med den nye naboen, be på kaffe eller ta en telefon bare for å slå av en prat med noen. Vi må gi mer av tida vår, oppfordrer Tone Mobakken og Aud Ragnhild Voll.