Et godt år for de fleste overnattingsstedene i Folldal: – Det har vært en formidabel sesong
ØNSKER VELKOMMEN: Eris Davis og Martin Kjønsberg ønsker fortsatt to til tre besøkende velkommen til Kvebergsøya hver uke. De har holdt åpent hele sesongen, som har vært hektisk med mange og korte besøk. Foto: Morten Haugseggen

For mange av overnattingsstedene i Folldal og omegn har denne sesongen gitt gode resultater. De fleste rapporterer at den er på høyde med eller over fjoråret. Det har imidlertid kommet med en pris.

– Det er fysisk og mentalt krevende å ha nye gjester hver kveld, sier Eris Davids, som sammen med Martin Kjønsberg driver Kvebergøya gård på Grimsbu.

I stedet for utenlandske turister som blir flere dager, har de i år hatt kun nordmenn, de fleste med bare én overnatting.

Flere kunder, ingen ferie

– Vi har hatt masse gjester i sommer, men de fleste er her altså for middag, så overnatting og avslutter med frokost. I sommer har jeg kunne klart meg med bare tre menyer, så matlagingen har vært enkel, sier Eris og ler hjertelig.

– Det er en følelse av at folk skulle rekke noe, at de skulle se hele landet på en gang. Jeg tror det hadde mye å si at juli var så dårlig, slik at folk reiste omkring etter været, utdyper hun.

I en vanlig sesong kommer rundt 40 prosent av gjestene fra England, Amerika og Australia. De blir gjerne flere dager og er med på aktivitetene på gården.

– Vi arrangerer tredagersturer med hest og vogn, som går fra gården, til Dørålseter og tilbake. Disse turene har det blitt helt slutt på i sommer, sier Martin, som er vognfører.

– I starten av året hadde vi mange gode bestillinger, men de fleste forsvant da grensene ble stengt. Noen prøvde å holde fast på dem, og vi flyttet datoer og prøvde alt mulig, men til slutt gikk det bare ikke, sier Eris, tydelig skuffet.

Fortsatt dropper det noen kunder innom. To til tre ganger i uka, anslår Eris. I tillegg til ti sengeplasser har de et selskapslokale på gården. I vår og sommer har det stått tomt!

– Vi har kun hatt én konfirmasjon der nå i høst, også har det kommet inn én bestilling på julebord, sier Eris.

Håpet er at lokale firmaer ikke drar til steder med høyt smittetrykk, men heller feirer juletiden i regionen.

– Her i Folldal har vi ingen tilfeller av korona, og nesten ingen i regionen. Hvorfor sette det på spill bare for å dra til Oslo eller på en båt i et par døgn, spør hun retorisk.

Det er også grunnen til at deres egen ferie har blitt kansellert.

– Vi har åpent hele året, men prøver å ta ferie tidlig vår og sen høst. I år har vi sagt fra oss begge feriene på grunn av korona-situasjonen. Så vi har samme omsetning i år – kanskje mer – men med mer personlig innsats, oppsummerer Eris.

MÅ VÆRE KREATIV: Inne hos Eris Davis og Martin Kjønsberg har den eldste delen av hovedhuset blitt satt i stand etter alle kunstens regler – på samme måte som de andre byggene på gården. Sommeren har vært bra, men det har ikke kommet gratis. – I serviceyrket må vi alltid være kreativ, vi må gjøre noe nytt hele tida, sier Eris. Foto: Morten Haugseggen

Mangler kano og 30 campingvogner

På Grimsbu Turistsenter har de nok å gjøre på en fredag formiddag.

– Jeg kan kjøre bort en kano til, overhører jeg Roar Rønning si til en gruppe turister på utsiden.

Inne sitter folk og spiser lunch – eller var det middag?

– Sommeren har vært bra, men vi tjener ikke inn igjen påska. Da forsvant gjestene helt, svarer Roar på spørsmål om hvordan sesongen har vært.

Han forteller at påska vanligvis dekker utgiftene i vintersesongen mens han kikker ut på nybygget som akkurat ble ferdig til påskesesongen.

– Det var kanskje ikke helt året å bygge nytt. Landet stengte ned uka etter junior-NM, sier Roar.

Han forteller at perioden etter fellesferien vanligvis er fylt opp av utenlandske turister.

– Vi hadde ofte innom 20-30 campingvogner som var på vei til Nord-Norge. Det har vi ikke hatt i år.

– Hvordan ser dere for dere julesesongen?

– Den er så usikker som det går an, så vi tar det som det kommer, sier Tove hoderystende.

Den eneste perioden de planlegger å holde stengt er fra juleaften til første nyttårsdag.

– Her har vi arbeidsfolk gjennom året og lokale som er innom og spiser hver dag, så vi holder åpent hele tida, avslutter Tove.

USIKKER VINTERSESONG: Tove Rønning er usikker på hvor mye tid hun vil tilbringe på kjøkkenet ved Grimsbu Turistsenter denne vintersesongen. – Det kommer nye smittevernregler hele tida, så vi tar det som det kommer, sier hun. Foto: Morten Haugseggen

Hjerkinn og Folldal fjellstuer

– Det har vært en formidabel sesong, sier Anne Stine Hjerkind Ekre ved Hjerkinn Fjellstue – med utropstegn.

– Vi har hatt mange, blide og aktive gjester. Det har spesielt vært en økning i antall ridegjester og syklister. Antall på ridetur har økt med 30 prosent og sykkelutleie med 40 prosent. De fleste leier nå el-sykkel. Øl- og vinsalget har økt med 20 prosent. Nordmenn klager ikke på ølprisen, men tar heller én øl til og koser seg med det etter en aktiv dag, fortsetter hun fornøyd.

Jens Hammer ved Hotel Folldal Fjellstue forteller om en rolig sesong.

– 8. mars stengte vi døra! Etter hvert kom noen vi kjente litt og banket på, og så seig en del folk på litt etter litt.

Det er spesielt to faktorer som har bidratt til turiststrømmen denne sommeren.

– De har begynt å leie ut el-sykler på Dovre. Turen går via Hjerkinn og hit til Folldal. Derfra har vi fått mange gjester, og det har vært hyggelige, voksne folk. I tillegg har Aller Travels funnet oss. De kjører gjestene opp til oss, 15-20 om gangen, forteller Hammer.

– Hvordan blir sesongen sett under ett?

– Vi har betalt regningene våre, som vi pleier å gjøre, men vi har ingen fortjeneste av å drive med dette, sier han avslutningsvis.

Ryttere på Kvistli

På Kvistli Islandshester har Anne Margrete og Morten Sæterhaug opplevd motsatt trend av Eris på Kvebergsøya.

– I år har turistene vært her lenger enn før. Jeg tror det er fordi de ikke trenger å forflytte seg. Det er tryggere å reise til ett sted og så reise hjem, forklarer Anne Margrete.

Det har gitt en sesong over forventningene.

– Det har vært bra med folk, og alle er her for å ri. Vi er en sesongbedrift med mest aktivitet i mai til oktober. Jeg tror det blir en rolig vintersesong. Det er da vi temmer og trener hester, og det er sånn vi tjener penger da, forklarer hun.

Som alle de andre overnattingsstedene har de gjennomført enkle og effektive smitteverntiltak som ikke har gått ut over drifta.

– Vi har hatt spritingspunkter og ekstra bemanning for renhold. Pandemien har bare krevd litt ekstra bemanning og kreativitet, ler hun.

Tekst og foto: Morten Haugseggen