Folldalsdagers prisutdeling; gleder og nye fremtider
Rogstad & Odden og Rondane Gardsmat fikk hver sine utmerkelser i dag.

Mye glede ble delt fra to bedrifter i dag, den ene mottok bedriftsprisen og den andre fikk et spesialitetsmerke på to produkter.

Klokken 12.00 i dag sto mange spente mennesker og lurte på hvem som skulle få de to prisene som skulle deles ut. Etter en kort tid kom Peer Arild Eggen frem fra Sparebank1, det var han som skulle dele ut bedriftsprisen i år.

Bedriftsprisen består av 10 000 kroner og et fint kis trofé fra gruva. Prisen skal fungere som inspirasjon og oppmuntring til å utvikle bedrifter i Folldal.

– Årets vinner bruker lokale leverandører, opplærer og gir folk arbeid i bygda, og har en skikkelig stå på holdning med gode resultater, sier Peer Arild Eggen. Årets vinner av bedriftsprisen er Rogstad & Odden AS, legger han til slutt til.

Når prisvinnerne kom opp på scenen var det tydelig at dette var noe som gledet mye.

 

Det var også en hemmelig pris som skulle deles ut i år. Når Marit Strand stilte opp på scenen, forklarte hun at det var en bedrift i Folldal som skulle få to spesialmerker.

-Disse merkene er for lokale matprodukter i særklasse, og det er ikke hvem som helst som kan få slike merker, sier hun til publikum.

Dette kan forståes, fordi prosessen for å få et slikt merke er nemlig ikke lett å komme gjennom. Det hele starter med at bedriften melder sine produkter på. Så må produktet oppnå visse kriterier, for så å bli bedømmet av ni uavhengige mat-eksperter. Hvis produktet blir dømt til å være på et særdeles høyt nivå, kan det få dette spesialitetsmerke.

Etter Marit Strand forklarte dette, var det tydelig at det var mange i publikum som allerede hadde en anelse på hvem prisen kom til å gå til. Hun annonserte videre:

-Det er Rondane Gardsmat med sine to produkter, pinnekjøtt og fenalår som får to spesialitetsmerker.

Det var stor jubel i publikum mens de to gikk opp til scenen

– De tilbakemeldingene vi har fått har definitivt vært kjempeviktige for det vi har oppnådd i dag, sier Rondane Gardsmat.

– Vi vil takke kundene, og setter utrolig stor pris på dere, legger de til.

Noe av felles bakgrunnen for spesialitetsmerkets utdeling til de to produktene var den unike plasseringen til sauerasen som brukes til produktene. Gammelnorsk Spælsau går nemlig på utmarksbeite 1000 m.o.h i Rondane. mat juryen sa også at de klimatiske forholdene i Folldal er avgjørende for sluttresultatet, og det er veldig usannsynlig at du kan få en lik smak på kjøttet noe annet sted. De avslutter med å si at Fenalår og Pinnekjøtt fra Rondane Gardsmat er produkter i særklasse.

Ingrid og Stig Roger viser frem merkene sine.

 

Når Ingrid Bakken Nilsen og Stig Roger Nilsen kom ned fra scenen begynte gratulasjonene. Det var mange som gledet seg over Rondane Gardsmat oppnåelse i dag. Når gratulasjonene var ferdige sa de dette:

-Jeg tror at dette er veldig bra for bedriften, bare det å ha et kvalitetsmerke fra en uavhengig tredjepart er jo kjempe bra, sier Ingrid Bakken Nilsen.

– At vi kom til å få prisen, fikk vi vite for noen måneder siden, da sa vi et skikkelig høylytt ”Yes” som sikkert hørtes over hele garden, legger hun til.

– De fikk også tilbud om å reise til Berlin og få prisen der, men den takket de faktisk nei til. De ville heller være her med Folldals-fjellene og kundene når de fikk merkene, sier Marit Strand.

– Det måtte jo holdes hemmelig frem til i dag, men det har gått helt greit. Det er jo en skikkelig fin overraskelse, sier Ingrid.

Rondane Gardsmat har også ett nytt produkt, Rondane Spesial, en spekepølse som kan kjøpes fra i dag.

Den nye spekepølsen holder utsikt over Rondane. Foto: Rondane Gardsmat.

 

Alt i alt gikk to kjempe-fornøyde bedrifter vekk fra prisutdelingen i dag, hvor Rogstad & Odden AS fikk bedriftsprisen og Rondane Gardsmat fikk to spesialitetsmerker for to særdeles gode produkter.