Fra fjellbeite til matbord – et faglig/kulinarisk arrangement for alle som synes sauen er et ålreit dyr

Folldal er en stor sauekommune og sauen høster store verdier i utmarka hvert år. Stiftelsen Folldal Gruver og landbrukskontoret i Folldal kommune i samarbeid med Norsk Sau og Geit Folldal sto som arrangør.

De tre inviterte derfor alle innbyggere til en liten kulinarisk og faglig feiring av sauen på Gruvekroa torsdag, og som de skrev i innbydelsen var dette arrangementet for absolutt alle som synes sauen er et ålreit dyr.  Alle innbyggere i Folldal var invitert til god mat – og etterpå litt faglig om beitenæringa.

Torstein Johnsrud, daglig leder ved Stiftelsen Folldal Gruver ønsket velkommen

Det ble servert indisk lammegryte og lammefrikkase. I tillegg var det invitert to foredragsholdere i Lise Grøva fra Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) og Hans Bøe som er daglig leder i Oppdalslam SA.

Lise Grøva fra Nibio

Det var Torstein ved Stiftelsen Folldal gruver som hadde tatt initiativet og han hadde med seg et lag som disket opp med fårefrikkase og indisk lammegryte. Det var nesten 50 personer som hadde møtt opp og koste seg med den deilige maten. Etter maten var det klart for første foredrag av Lise Grøva fra Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi), hun snakket om beitenæringa i Norge og Europa, i går, i dag og i morgen. Hun snakket mye om hvordan sauen skal passe inn i fremtidsbildet, hvor mye utmark vi har i Norge som er beite. Hun kom også inn på hvor viktig det er med høy selvforsyningsgrad her i Norge. Målet vedtatt på regjeringsnivå er 50%, men etter en tørkesommer som i år er vi kun på 30%, mens normalen er 42%.

Til slutt var det et foredrag av Hans Bøe som er daglig leder i Oppdalslam SA. Han snakket først litt om historien til firmaet, og deretter kom han inn på en de viktige kriterier som de jobbet etter. Det var blant annet at de har fokus på det unike og spesielle. At mat er kultur, og at mat skal være trygt, sporbart og kortreist.

Mye folk som koste seg med god mat og gode foredrag

De fleste som hadde møtt opp gikk hjem i trygg forvisning om at sauen allikevel er et ålreit dyr.