Håper innenlandsturistene vil se gruvehistorien i sommer
Daglig leder ved Folldal Gruver, Torstein, frykter at Dirmin vil komme opp med et billig alternativ. Foto: Lars Vingelsgård

Forbereder seg til en turistsesong utenom det vanlige ved Folldal Gruver.

På besøksbygget monterer vaktmester Terje Solly en av mange nye håndsprit-dispensere for at gjestene som kommer denne sommeren skal holde seg smittefrie. Daglig leder Torstein Johnsrud ved Folldal gruver tror det kan bli en annerledes sommersesong når han åpner for besøkende 15. juni.

– Vi er glade for at kultur- og museer kan åpne igjen, og at vi også kan åpne kafeen når folk kommer hit i sommer. Vi skal ta godt imot de besøkende innenfor de reglene som gjelder, sier han.

 

Vaktmester Terje Solly monterer nye håndsprit-dispensere ved inngangene til besøksanlegget. Det er en av flere tilpasninger som gjøres før de besøkende kommer fra 15. juni. Foto: Lars Vingelsgård

Måtte avlyse flere arrangementer

I april og mai har de måttet avlyse en konsert og en teaterforestilling som var planlagt.

– I påsken pleier vi ha en del aktivitet, og bare i besøksanlegget pleier vi å omsette for rundt 100 000 kroner i april og mai, som vi gikk glipp av i fjor. Vi håper vi kan få dekket de faste kostnadene vi har hatt i den perioden. Heldigvis var mars bra, da det var mye aktivitet og besøk her i forbindelse med junior-NM, sier han.

Når utleie av overnatting igjen begynner, må de gjøre noen tilpasninger for å være innenfor kravene som nå stilles.

– Hvert rom må ha eget bad. Det gjør at vi må redusere kapasiteten på overnatting i Direksjonen og i Rallarstua. Men får vi utnyttet den kapasiteten vil vi uansett være fornøyde med det, sier han.

Tror på barnefamiliene

Johnsrud tror det er de norske barnefamiliene som vil utgjøre det meste av besøket denne sommersesongen.

– Folldal og Folldal gruver har mye å by på for barnefamiliene. Det er stor usikkerhet rundt hva vi kan forvente, men jeg håper mange vil ta turen hit til gruva, og bli med på tur med gruvetoget. Gjerne i kombinasjon med tilbudene som finnes med sykling, ridning og kanopadling. Jeg tror Folldal kan være del av manges ferieopplevelser i Norge denne sommeren, sier han.

En gruppe som det helt sikkert blir færre av denne sommeren er de utenlandske turistene, som utgjør en betydelig andel av de 10-15 000 besøkende som er innom Folldal gruver i løpet av sesongen. Johnsrud tror også en annen betydelig gruppe kan bli færre denne sommeren.

– Før og etter høysesongen i juli har vi en del busser med pensjonister som besøker gruva. Jeg er litt spent på om de kommer denne sommeren, sier han.

Har en sterk merkevare

Stiftelsen Folldal gruver markedsfører seg på linje med mange andre turistmål, men har ikke spesielle markedsføringsplaner for den kommende turistsesongen.

– Vi har ikke budsjett til å gjøre noe spesielt nå, men mange kjenner til Folldal og den spesielle historien vi kan fortelle her. Som teknisk- og industrihistorisk sted er Folldal Gruver nokså unikt, også sammenlignet med Røros og Kongsberg. Det er en takknemlig jobb å formidle historien herfra, med det komplette anlegget og de tydelige sporene vi har etter klassesamfunnet fra midten av 1800-tallet og framover, sier han.

KOM HIT: Torstein Johnsrud har god tro på Folldal som reisemål også denne spesielle sommeren. Fra gruva speider han ut over bygda og Rondane. Foto: Lars Vingelsgård