Kommentar: Har du vært kaldføtt i januar? Det er med god grunn!
HØYTRYKK: Slik det ser ut blir det liggende et høytrykk over Fjellregionen den neste uka. Det betyr mer av det samme været: Kaldt og klart. Kanskje det blir fint i høyden?

Om du har vært kaldføtt eller smøget ei god varmeflaske oppi senga i januar, er ikke det rart i det hele tatt. Det har vært forbanna kaldt! Vet du egentlig hvor lenge det er siden vi opplevde lignende kalde sist?

Det er et slitt og oppbrukt tema dette med været og temperaturen rett utafor stugguglasa. Jeg er klar over det. Likevel må jeg innrømme at det har føltes veldig relevant den siste tiden. I hvert fall ute i skogen. Når sagkjedeolja ikke renner ut av kanna, ingen av sagene starter og all følelse er borte nedenfor ankelen. Når du kjenner været på kroppen er antall grader på gradestokken vanvittig relevant. Nesten det mest relevante som finnes, faktisk. Slik er det for en bonde, en skogsarbeider eller en forskalingssnekker som jobber på nye Einunna bru. Er du en kommunearbeider eller journalist på et varmt kontor har du ganske enkelt ikke forstand på det her. Beklager!

Om du synes det har vært kaldt så langt i år, tar du ikke feil! Gjennomsnittstemperaturen ved målestasjonen i Folldal har vært minus 20 grader blank for januar måned. I januar 2020 var gjennomsnittstemperaturen usle minus 2.6 grader. Rene sommeren! Jeg husker godt hvordan det var. Hjelmen litt på snei, åpen skjorte. Ei pause i solhellinga. Bålfyring og svartkjel. Bare enkle fellinger. Det er akkurat slik jeg husker det. I år: Bilene går 10 timer i strekk for å holde gubb, maskiner og olje flytende. Alltid kald. Eneste trøsten er at det blir med en og annen fetvedstokk i bagasjen.

Den varmer godt når spriten – ja, spriten, ikke kvikksølvet – bikker 30 kalde. Som så mange andre ting avgikk kvikksølvet ved døden i 2020 og ble erstattet med sprit. Vi har riktignok ikke nådd grensen for kvikksølvet, minus 39 grader, ennå i år. Laveste temperatur var minus 33.5 grader den 25. januar. Høyeste temperatur fikk vi bare tre dager tidligere. 0.7 plussgrader den 22. Så blir spørsmålet: Når opplevde vi en lavere temperatur og gjennomsnittstemperatur sist?

Ta det med ro, bestefar, du trenger ikke gå tilbake til barndommen riktig ennå. Selv barnebarnet husker tilbake til 2018. Den 28. februar 2018 ble det nemlig målt minus 42 grader blank ved målestasjonen i Folldal. Ei knapp uke senere krøp gradestokken over på plussiden. Når det gjelder gjennomsnittstemperaturen har det aldri blitt målt en kaldere måned ved målestasjonen i Folldal enn i år. Måledataene strekker seg dessverre bare tilbake til 2012. Går du lenger tilbake enn det blir dataene hentet fra værstasjonen på Fokstugu, og det er ikke Folldal, er det vel?

Én ting er i hvert fall sikkert: Årets kaldeste dag blir ikke i januar!