I natt stiller vi klokka
HUSK KLOKKA: Natt til søndag stilles klokka en til nærmere sommer. Det skal søsknene Siv og Marit Enget huske på. Foto: Privat.

Noen ting er som før. Natt til søndag 29. mars stiller vi klokka én time fram og går fra normaltid til sommertid.

– Når vi stiller klokka fram, blir natta en time kortere. Vi kan heldigvis glede oss over lysere kvelder framover, sier næringsminister Iselin Nybø til NTB. Hun har ansvar for Justervesenet, og dermed også full kontroll på nøyaktig tid her i landet.

Hva skjer i Europa?

Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget. Det er fortsatt uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor.
– Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsministeren.

Næringsminister Iselin Nybø har ansvar for Justervesenet og er Norges «tidsminister».

Mot nærmeste sommer

En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren). Det betyr at vi får en time mindre til helgen.

Hvorfor stiller vi klokka?

Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

Nyere studier viser at vi i dag sparer omtrent ingenting.