Kjører Norge på tvers i kamp mot tabuene
BEKJEMPER TABUER: Jan Kåre Heiberg (38) (t.v.) og Simen Bækken (37) er på vei tvers over Østerdalen på vei mot vestlandet. På sin vei deler de erfaringer om turen og hver sine personlige erfaringer med tabu-belagte problemer med sine følgere på Facebook. Foto: Lars Vingelsgård

Med hver sin sterke historie på lasset er Simen Bækken (37) og Jan Kåre Heiberg (38) i ferd med å bryte tabuer samtidig som de krysser landet på tvers. Til uka går turen innom Folldal.

Med hver sitt hundespann har de to karene fra Gjøvik og Gausdal satt av fire uker i høst til å sette fokus på flere tabuer som tar liv hos folk i sin beste alder. Siden starten ved svenskegrensa for en uke siden har de fått med seg mer enn seks tusen følgere på Facebook som de holder oppdatert underveis. Men foruten en utfordrende tur med hundespann på tvers av villmark og fjell har de to karene hvert sitt budskap de vil ut med. I fjor mistet Jan Kåre kona si til livmorhalskreft, etter fem års sjukdom. Samtidig har kameraten Simen et ønske om å få mentale lidelser hos voksne menn fram i lyset. Under emneknaggen “tabutarliv” samler de inn penger til Gynkreftforeningen og Mental helse gjennom salg av t-skjorter.

Jan Kåre Heiberg leser opp ett av diktene de har fått inn av sine følgere på Facebook. De seks tusen følgerne de har så langt heier på engasjementet og mange støtter sakene gjennom kjøp av t-skjorter. Foto: Lars Vingelsgård

Mistet kona til livmorhalskreft

Jan Kåre forteller om den harde påkjenningen ved å ha ei kone som blir sjuk, får tilbakefall og dør av kreft. Atpåtil av en krefttype som kan unngås med HPV-vaksinen. Kona Marthe ble sjuk i 2015, og fikk senere tilbakefall som hun døde av.

– Jeg unner ingen å gå igjennom den opplevelsen hverken som pårørende eller som pasient. Livmorhalskreft er hundre prosent knyttet til HPV-viruset, og selv om vaksinen gis til skoleelever nå, er det mange voksne som trenger å sjekke seg. Mange vet ikke at også gutter og menn kan ta vaksinen, som er knyttet til flere kreftformer hos menn, sier han.

– Jeg snakker åpent og direkte om kreft. For noen er det tabu å snakke om enkelte ting, men etter å ha jobbet lenge med temaet har det å snakke om unormale blødninger i underlivet blitt som å smøre på brødskiva, sier Heiberg.

De tre siste årene har har kjørt hundeløpet Finnmarksløpet for Marthe, og samlet inn penger.

– Først kjørte jeg Finnmarksløpet for henne. Rett etter at hun døde kjørte jeg for saken. Til sammen ble det nesten 350 tusen kroner til kreftsaken, sier han.

LAGER TV: Underveis på den månedslange turen mot Stadtlandet dokumenteres det meste, enten gjennom live filming av hundekjøring eller deres samtaler om temaene de ønsker å løfte fram gjennom turen. Blir innholdet bra nok vil de også lage tv av turen. Foto: Lars Vingelsgård

Pelsterapi mot depresjon

Simen Bækken fra Gausdal har hatt depresjon i flere år, og fikk det ekstra vanskelig etter et samlivsbrudd for et år siden. Han fikk ideen om å ta turen på tvers av landet, og fikk med seg kameraten han kjenner fra hundekjøringsmiljøet.

– Er vi flinkere til å snakke om mentale vanskeligheter og vonde tanker vi har, kan mye unngås. Selvmordstallene er høye blant voksne menn, og det kommer mye av at vi ikke prater om de vanskelige tankene. Alle har ei mental helse, og da bør det ikke være tabu å snakke om den, sier han.

– Sliter du, skal det være greit å ta imot hjelp. Det fungerer ikke å gjemme seg bak en fasade, slik jeg har gjort i mange år. Før jeg bestemte meg for å være åpen, hadde jeg ikke noen kompiser jeg kunne grine sammen med, om det var det jeg trengte. Det må være greit å akseptere situasjonen som den er. Har du en god kompis du kan lufte tankene med, så gjør det.

Begge opplever at hundene tilfører mye når de selv har det tungt. De kaller det “pelsterapi”. Jan Kåre sier han på sin side har vært redd for psykiske smeller underveis på den månedslange turen.

– Jeg opplever dårlig samvittighet for at det er jeg som er igjen etter at Marthe døde. Jeg burde liksom ikke ha det bra når hun er borte. Men hun ville bare at jeg skal ha det bra, sier han.

Simen sier turen med kameraten har gitt ham et løft, selv om noen dager er tyngre enn andre.

– Dette vi er ute på nå er vår form for Yoga og mindfullness. Vi er veldig tilstede underveis. Når en vond tanke dukker opp vokser den seg ikke større.

Jan Kåre Heiberg har kjørt flere utgaver av Finnmarksløpet både før og etter at kona Marthe døde av kreft. – Sjekk deg, er hans budskap til kvinner som er i risikogruppen for livmorhalskreft. Foto: Lars Vingelsgård