Knallsommer for Grimsdalshytta
GRIMSDALSHYTTA: Sonja Rykhus og Rune Sundt har vært bestyrere på Grimsdalshytta siden 2016, og jobber hardt hele sesongen for å levere opplevelser og overnatting til ferierende nordmenn denne sommeren. Etter sesongen skal de vurderer om de vil fortsette hardkjøret som ofte innebærer arbeid fra tidlig morgen til sen kveld. Foto: Lars Vingelsgård

På Grimsdalshytta finner folk den fine fjellfølelsen. Både folldøler, flora-eksperter og bloggeren Fotballfrue har fjellstrøket blant sine favoritter.

Sammen med sine ti sesongansatte har driverne Sonja Rykhus og Rune Sundt travle dager denne sommeren som følge av at flere nordmenn enn vanlig er på ferie i eget land.

– Juli har vært ekstremt bra, og travel. Arbeidsdagene begynner før klokka sju, og varer til midnatt, sier Sonja Rykhus. Skrittelleren hun har på viser at hun går 20-30.000 skritt om dagen for å holde gjestene fornøyde. Maten de serverer lages fra bunnen av, og presentasjonen av maten overlater de heller ikke til tilfeldighetene.

Sonja, som er fra Dovre tar heller ingen snarveier for å slippe å bli spurt opp igjen om betydningen av spesial-uttrykkene fra Gudbrandsdalen. Den egenarten setter gjestene pris på når de er til fjells.

– Jeg bruker å breie til dialekta litt ekstra når jeg presenterer maten gjestene skal spise. De setter pris på det at vi bruker dialekt, sier Rune, som er fra Otta.

Paret driver Grimsdalshytta på sitt femte år. Og når koronaepidemien slo til, var de heldige med at den DNT-eide hytta har liten sovesal, og desto flere egne soverom, slik at kapasiteten er nær den samme under restriksjonene.

– Vi har en stor spisesal, og liten sovesal. Vi har kun måttet reduserer kapasiteten med ti prosent for å holde oss innenfor restriksjonene, sier Sonja.

LETTGÅTT: Syver Berg-Domås (t.v.) skryter av det fine og slake terrenget i fjellet rundt Grimsdalen. På fjellturen hadde han med tre generasjoner spreke turgåere. Han er selv kjent som et stjerneskudd av en skiskytter med tre gull fra junior-VM i 1999. Med i turfølget er Christina Eide, Eivor Rusten Bergdomås (14) og Estin Bergdomås (12). Foto: Lars Vingelsgård

Tour de Dovre har tatt av

De besøkende som kommer til Grimsdalshytta har gjerne syklet opp på tunet som ligger nøyaktig tusen meter over havet. Sykkelsatsingen Tour de Dovre sender mange syklister innom hytta, gjerne i grupper med og uten elsykler. – I juni og juli har vi hatt fem ganger flere syklister fra den ruta enn før. Det er barnefamilier, og voksne venner som sykler mellom Folldal, Hjerkinn og Dombås, som tar turen innom her, sier Sonja.

På dagtid holder de åpen kafé, før middagskjøret begynner på ettermiddagen. Da er det gjerne 60-70 personer som skal mettes, gjerne med lokale råvarer. – Vi bruker stuttreiste matvarer så langt vi kan. Vi har mye elgkjøtt og hjortekjøtt fra jaktlaget til Rune. I dag har vi for eksempel rabarbra som er plukka ved husveggen her, sier Sonja.

FOLLDALSHUSET: Joar og Anne Grimsbu fra Trondheim, Inger Grete Grimsbu Vintervoll fra Trondheim og Bente Rønning Grimsbu fra Grimsbu ser seg omkring i tømmerhuset fra gården hvor tre av dem er fra. I 1955 ble tømmerhuset gitt fra gården Hemmigarden til DNT som satte det opp på Grimsdalshytta i Grimsdalen. Foto: Lars Vingelsgård

Besøker Folldalshuset

Inger Grete Grimsbu Vintervoll, Bente Rønning Grimsbu, Anne Grimsbu og Joar Grimsbu har lagt turen innom Grimsdalshytta, som de gjør hver sommer. Det gamle tømmerhuset som er koblet på hovedbygningen kommer fra hjemgården til Bente Rønning Grimsbu på Hemmigarden på Grimsbu. I 1955 ble huset gitt til DNT og flyttet til fjells, hvor det er holdt i god stand, med mye av det samme innholdet som den gang.

– Jeg tar turen til Grimsdalshytta hver sommer. Det er trivelige drivere her, og artig å se huset som står her som i gamle tider. I denne stua er alt beholdt som før, sier Bente, som bor på Hemmigarden.

PLANTELIV: Biologene Kirsten Borse Haraldsen og professor Trond Schumacher besøker Grimsdalshytta hver sommer. Schumacher er glad hans arbeid som student på 70-tallet bidro til varig vern av Grimsa og Atna fra vannkraftutbygging. Foto: Lars Vingelsgård

Biologen som kartla Grimsdalen

På Grimsdalshytta er også to biologer nær sagt faste gjester. Professor Trond Schumacher og Krisen Borse Haraldsen nyter sommerkvelden på den grønne plenen. Schumacher var blant biologi-studentene ved universitetet i Oslo som på 70-tallet fikk i jobb å kartlegge plantelivet i områder som skulle utredes for vannkraftutbygging. Han ble godt kjent med floraen i Grimsdalen, og tar med folk på naturvandringer til noen av de helt sjeldne blomstene som finnes i fjellområdet ved Grimsdalen.

– Heldigvis ble Grimsa og Atna varig vernet. Når jeg oppdaget hvor bra det var her oppe legger vi en tur hit hver sommer, sier professoren, som også feiret sin 70-årsdag på Grimsdalshytta først på sommeren, før den åpnet for turister.

– På Dovre er det kalkrik grunn, og mange flere plantearter enn f.eks. i Rondane. Fjellplantene her kommer helt ned i veikanten, og det gjør det lett å kartlegge. Blant de helt spesielle artene i høyden finner vi Høyfjellsklokke og Dovreløvetannn, som har sin blomstring de to første ukene i juli. De finnes på 14-1500 meters høyde, sier Schumacher, som siden sine studiedager har sett skogen klatre oppover på fjellsidene rundt Grimsdalshytta.
– Skogen er hundre meter høyere nå, enn for femti år siden, sier han.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Caroline Berg Eriksen (@carolinebergeriksenno)

Blant dem som virkelig har falt for Grimsdalen og Grimsdalshytta er blogger Caroline Berg Eriksen, også kjent som Fotballfrue. Hun poster jevnt og trutt fra turene familien hennes har gjort til Grimsdalen, blant annet via Tour de Dovre. Bildene er antagelig god reklame for den populære fjellstua.

FOTO: Leif Jostein Bakken og Lise Skau Bakken fra Elverum tok turen til Grimsdalen fra hytta på Atna for de fine fotomotivene. – Her finner vi planter vi ikke har sett før, og får fine motiver ut av setertun i dalen, sier de. Foto: Lars Vingelsgård