Nå har den stjålne hundesleden kommet til rette
KOM TIL RETTE: Sleden til Terje Dahlen, som er verdt rundt 60 000 kroner, kom til rette etter Femundløpet. Foto: privat

Gunleif og Britt Dahlen reiste til Trysil og hentet hundesleden som i fire år var stjålet fra Terje Dahlen. Da hadde den antatte tyven først fått lov til å kjøre Femundløpet med den.

For fire år siden fikk Terje Dahlen (50) fra Dalholen frasjålet sin spesialbygde hundeslede fra USA. Siden den gangen har han vært på utkikk etter den, og tirsdag kom den endelig til rette. Foreldrene til Terje, Gunleif og Brit Dahlen, reiste hele veien fra Dalholen til Trysil for å hente sleden hos politiet. Det var Arbeidets Rett som først skrev om den stjålne hundesleden.

– Vi var kanskje litt for snille, da vi lot han som har stjålet sleden bruke den i Femundløpet fra Røros til Trysil, sier Gunleif. – Men når den var borte i fire år hadde ikke noen dager ekstra så mye å si.

– Sleden ser ut til å være i god behold. Trekket har fått logoer fra han som hadde stjålet den, og utstyret som ble stjålet samtidig er fortsatt borte, sier Gunleif.

Terje Dahlen driver Snøhetta Huskey AS sammen med Anne Stine Hjerkind Ekre. Fire måneder i året driver han turistkjøring ved Tromsø. Her er han på tur med sleden som ble borte for fire år siden. Foto: privat

Visste hvem som stod bak – ble henlagt to ganger

Terje Dahlen sier han har jobbet for å få tilbake hundesleden sin over lang tid. Han fikk raskt mistanke om hvem som stod bak tyveriet av sleden som stod parkert på veien inn til Einundalen fra Dalholen for fire år siden. Han anmeldte saken, men den ble henlagt.

Også da det i fjor dukket opp bilder på Facebook av sleden, ble saken anmeldt. Da hadde mannen med tyvgodset flyttet til et annet politidistrikt. Saken ble også der henlagt etter avhør.

– Det var jo frustrerende, da jeg så på bildene vedkommende hadde lagt ut på Facebook og Instagram at han hadde sleden min. Det var lett å se at det var akkurat den. Fargene er spesielle, og jeg hadde boret noen ekstra hull som er synlige.

Mannen som tok sleden er en tidligere bekjent av Terje.

– Han som hadde sleden hevdet han hadde kjøpt den, men han hadde ingen kvittering på det. Jeg klaget på henleggelsen, men i oktober i fjor ble klagen avslått. Når vedkommende heller ikke svarte på meldinger jeg sendte til ham, med tilbud om å levere fra seg sleden uten andre konsekvenser, ble jeg enda sikrere på at han hadde den.

Ble “fersket” på Femundløpet

Da det ble klart at den mistekte sledetjuven skulle starte på Femundløpet, ble familien mobilisert til å se etter sleden. Med hjelp av politibetjent Stig Solbakken fra Folldal og Dahlens foreldre ble det bekreftet at mannen i begynnelsen av 30-åra stilte til start med den stjålne hundesleden. Det ble bestemt at han likevel skulle få starte i Femundløpet. Dahlens søster møtte opp på natten, da mannen kom i mål, hvor han ble konfrontert. Der møtte også politiet opp, som tok beslag i sleden.

Driver hundekjøring i Tromsø vinterstid

Dramaet for å få tilbake hundesleden foregikk mens eieren selv var i Tromsø. På fjerde året driver Terje Dahlen og Anne Stine Hjerkind Ekre leiekjøring med hund for turister gjennom fire intense måneder. Sammen driver de firmaet Snøhetta Huskey AS. Til påske tar Dahlen med seg de 140 sledehundene tilbake til kennelen i Dalholen.