Nytt rekordresultat for TOS – nå venter urolige tider
NY REKORD: Banksjef Arne Sund og hans medarbeidere presenterte et rekordoverskudd for 2019, med 64,2 millioner kroner. Foto: Tolga-Os Sparebank

Lokalbanken kan slå seg på brystet med et rekordstort overskudd på 64,2 millioner kroner. – Banken trenger styrke inn i det urolige året 2020, sier banksjef Arne Sund.

Tirsdag hold banken sin generalforsamling over nett. Der kunne banksjef Arne Sund presentrere et svært godt resultat for 2019. Et overskudd på 64,2 millioner kroner før skatt er et stort hopp fra 2018, hvor banken hadde 47,7 millioner i overskudd. De siste fem åra har banken bedret resultatet hvert år.

– Det ble et hopp nå. Til dels kom det på grunn av et rentehopp i fjor, hvor alle banker økte sine marginer. I tillegg har vi hatt vekst i utlån på 180 millioner kroner, sier Sund.

– Banken trenger pengene

I motsetning til Sparebank1 Østlandet har ikke Tolga-Os sparebank innført kundeutbytte. Overskuddet i banken vil i stor grad gå tilbake som bankens egenkapital, og til utbytte for 252 eiere av egenkapitalbeviser. Disse eier til sammen ti prosent av banken ved å investere til sammen 40 millioner kroner.

– Det er helt avgjørende at banken klarer å produsere resultater nå med stadig strengere krav til egenkapital år for år. Vi har ikke kundeutbytte, men vi deler ut mye av resultat i gaver ved årets slutt og gjennom året. Vi er opptatt av at vi er en del av lokalsamfunnet. I den grad vi kan stimulere trivsel og vekst er vi på hugget. Vi er opptatt av å opprettholde livskraftige lokalsamfunn, og har bidratt til tilbakeflyttingstiltak i Tolga og Os som kaster av seg, sier Sund.

Sponsorbudsjettet til bidrag i lokalsamfunnet er nå på mellom to og to og en halv millioner kroner.

– Sponsorbudsjettet er stort, så jeg tror ikke det vil øke nå. Men når prosjekter i lokalsamfunnet skal realiseres er vi ofte med. Vi ønsker at tilbud skal være rimeligst mulig for at alle som ønsker kan delta, sier Sund.

Vokser på alle kontorer

I fjor hadde banken vekst ved alle de seks avdelingen. Elverum er største kontoret, og hadde også størst vekst.

– Vi pleier å si at Elverum er størst, men landet forøvrig er størst på utlån. Folk tar med seg banken, og kundene er gode ambassadører. Vi snakker med folk, det er det største konkurransefortrinnet. Vi er en liten og uformell bank som er tilstede for kundene, sier Sund.

Også kontoret i Folldal, som banken opprettet i 2016, har god prosentvis vekst.

– Folldal var et av kontorene som hadde prosentvis størst vekst, sier Sund.

Er urolig for 2020

Sund er bekymret over det som nå skjer i finansmarkedet som følge av Korona-viruset.

– Jeg er urolig for dagens situasjon. Det begynte som en helse-krise, og ikke som finanskrise, men etterhvert som viruset har sørget for at bedrifter stopper opp aktivitetene og folk blir permitert. I tillegg har vi fått fall i oljeprisen og i verdien på den norske krona. Nå ligner det på en finanskrise som blir alvorlig også for bankene. Det har nå blitt langt dyrere å låne penger for bankene, og påslaget er større når usikkerheten har økt, sier Sund. Vi betaler dobbelt så mye som vi gjorde for 2-3 uker siden, sier Sund.

– Norske banker er godt kapitalisert. Vi tåler en støyt. Men vi har en veldig usikker utvikling. Vi ser ingen ende på dette nå, sier Sund.

– Ta kontakt ved problemer

I disse dager mottar banken mange forespørsler om avdragsutsettelser.

– Vi er avhengig av at smitten reduseres for å komme i normalt gjenge igjen. Oppfordrer kunder som trenger hjelp til å ta kontakt med banken. Vi sørger for avdragsutsettelser for bed og privatkunder. At det vil komme tap tror vi, for her kan bedrifter gå konkurs, sier Sund.