Ordføreren trosset scene-nervene i 17. mai-sendinga
STORE OG SMÅ: I sendinga var både store og små representert. Her er ordfører Kristin Langtjernet i samtale sammen med femåringene Ada Krokmoen Kvilvang og Syver Tamnes. Foto: Bilde fra produksjonen

– De som kjenner meg best vet at jeg ikke liker meg best foran kamera. Men det er moro å få til dette sammen med sambygdingene, sier Kristin Langtjernet.

Det var Folldal Kommune og Folldalsportalen som stod for timeslange sendinga som utgjorde den felles 17. mai-sendinga i Folldal.

Geir Olav Slåen stod for produksjonen, sammen med Vegard Kjøllmoen Steien og Tobias Lundberg.
– Vi gjorde et valg på å lage et forhåndsinnspilt program. Det gjorde det mulig å lage et komplett tv-program for folldølene, sier Slåen.

Som hovedgjest gjennom hele sendingen gjorde ordføreren en god jobb, sier Slåen.
– Ordfører Kristin hadde trygghet og ro hele dagen, til tross for et kaldt vær og at det ble mange timer i bunadsko. Det lettet jobben veldig. I forberedelsene prata vi igjennom introduksjoner én eneste gang, og vi tok det meste som ei samtale der og da, uten jukselapper. Det gjorde at det ble en bra dynamikk på tunet. Det gikk så bra at jeg nesten glemte at det var tv vi drev med. Jeg tror vi klarte å beholde høytideligheten på nasjonaldagen, uten å bli for stive i formen, sier han.

Han skryter av innsatsen til guttene han hadde med seg i produksjonen og Sunniva Husom, som holdt tale for dagen.
– Ungdommen fornekter seg ikke. De imponerte da de ble kastet ut i det som var en omfattende, tung produksjon. Det var en sjanse å ta, men jeg stolte på dem, og de leverte. Sunniva Husom imponerte veldig som dagens taler. Godt gjort som tiendeklassing, med tre kamera i fjeset, sier han.

FORAN OG BAK KAMERA: Vegard Kjøllmoen Steien var del av produksjonen både foran kamera som reporter, og som kameramann sammen med Tobias Lundberg. Foto: Bilde fra produksjonen.

 

Torsdag var det ti timer med opptak i Uppigard Streitlien. Kulturkonsulent Jens Jørgen Jensen hadde fyrt opp i den ene stua, slik at folk holdt varmen.
– Vi la opp til et prosjekt med stor  fallhøyde. Det er mange sårbarheter når vi legger opp til så stort innhold og få personer som produserer på kort tid. Fallhøyden blir stor, men vi landet godt. Det er veldig moro når det fungerer, sier Slåen.

Slåen tok et bevisst valg på å være mindre synlig i ruta.
– Jeg ville holde en anonym stil som programleder, og ønsket ikke å prege sendinga slik man ofte ser programlederne tar scenen i 17. mai-sendingene. Ordføreren tok en viktig gjesterolle, og det er gjester og aktører som skal fram på skjermen, sier han.

Ny erfaring foran tv-kameraet

Ordfører Kristin Langtjernet tok tv-oppdraget på strak arm, men medgir at å stå foran kamera ikke er det hun aller helst gjør.
– Å lage tv var en ny erfaring for meg. De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke liker meg best foran kamera eller på ei scene. Så det var litt utenfor komfortsonen. Men jeg liker så godt å gjøre ting sammen med andre, og da glemmer jeg det litt. Når jeg sitter med ungene som holder godt fast i mogopen, da liker jeg meg bedre, sier hun.

– Når det først ble en slik 17. mai, ble dette programmet et godt alternativ i de flotte omgivelsene vi har og de flinke folka i Folldal, sier hun.

Hun merket at det krever en stor logistikk og mye venting å lage tv.
– Det røyna litt på på slutten, det ble kaldt på føttene i bunadsko når kvelden kom. Men det er moro å gjøre slikt sammen med sambygdingene, så det ble en god opplevelse, sier hun.

I etterkant har hun fått mange tilbakemeldinger.
– De som har sagt noe sier det ble en koselig time med 17. mai hjem i stua. Ekstra bra var at det ble satt stor pris på av bo- og servicesenteret. Mange der har vært avstengt fra omverdenen lenge, og kjent på lite samvær. At de likte programmet, var hyggelig å høre, sier hun.

PLANLA FRA SETRA: Geir Olav Slåen planla produksjonen fra setra i Einunndalen. – Det er mulig å gjøre det aller meste på hjemmekontoret. Du kan faktisk sitte på setra og forberede en såpass stor produksjon som det ble, med møter på Teams, sier Slåen. Foto: Geir Olav Slåen

– Sammen får vi det til

Veien fram til å få laget en slik 17. mai sending ble til underveis.
– Samarbeidet for å få det til har fungert veldig bra. Vi var usikre på hvordan det ville bli på forhånd, og vi er fornøyd med at det var slik vi gjorde det. At janitsjaren spilte på dagen 17. mai, var også veldig bra. Vi er heldige med kulturlivet vårt, sier ordføreren.

– Hele følelsen av at vi sammen kunne finne fram til et så bra program med våre kulturaktører, og lage dette sammen, er veldig bra. Jeg synes det var koselig å få med ungdommen og ungene. Jeg lar meg lett sjarmere av sånt, sier Langtjernet.

Se 17. mai-sendingen her