Populære bakstekurs

For andre år på rad ble det arrangert bakstekurs i helgen, og det var ventelister på begge kursene. Lørdag var det 8 stykker som deltok og lærte seg kunsten å lage sirupstynnkake, og søndag var det 12 damer som bakte potetlefser.

Det er øvre Folldal Bygdekvinnelag som står som arrangør av bakstekursene. I år var det kurs både lørdag og søndag. Lørdag ble det bakt sirupstynnkake og søndag ble det bakt potetlefser. Lærer i år som i fjor var Grete Morken. Hun hadde med seg Jorunn Brendryen som god og erfaren hjelper. Olrun Tallerås var med som teknisk arrangør.

Grete Morken vær lærer på bakstekurset

Det var varmt og godt i lokalene da vi besøkte de på søndag, og takkene gikk nesten varme ettersom damene kjevlet og lagde potetlefser. Ja for det var bare damer tilstede. Hvor var mennene?

Ute i gangen var det også aktivitet. Der var Marit og Martin Samuelshaug i full aktivitet med å spille sjakk mens de ventet på mamma Olrun Tallerås.

Marit og Martin spilte sjakk mens de ventet på mamma Olrun
Mange som koste seg på bakstekurs

 

Vi fikk lov til å gjengi oppskriftene som damene brukte i helgen:

Sirupstynnkake

½ kg margarin

125 g smør

1 ¼ l vann

1 ¼ kg hvetemel

½ ss salt

 

Røre

½ l fløte

½ kg lys sirup, lys

½ kopp sukker

½ pk kardemomme eller 1 ss nystøtt kardemomme

 

  1. Kok opp vann, margarin og smør og slå det over melet
  2. Rør av og til så det ikke skiller seg
  3. Stå tildekket natten over
  4. Kok opp alle ingrediensene til røra, rør av og til
  5. Slå av plata og la det koke litt til

 

Utbaking

Kjevle ut tynne leiver som stekes på en side, svak varme (1-2)

Snu den og smør røre utover leiven

Røra skal tørke inn i leiven på svak varme

Leiven brettes i to og stekes videre på begge sider

Ta den ferdigstekte leiven over på ei stor skjærefjøl og skjær den i ønskede kvadrater

Bruk en fjøl med ønsket bredde som linjal

Når kakene er kalde legges de i stabel med trykk over

 

Potetlefse (mandelpoteter)

Vask potetene godt og kok dem med skallet på

Potetene skrelles og males to ganger på kjøttkvern mens de er varme. Potetmassen dekkes med et klede og settes til avkjøling. Gjør helst dette kvelden før de skal brukes slik at den er helt kald.

 

Vi lager deig av bare 1 kg potetmasse om gangen. Ellers vil den bløtne,

1 kg potetmasse

170 g hvetemel

½ ts salt

¼ dl kulturmelk

Deigen bør arbeides godt, helst i kjøkkenmaskin 4-5 minutter. Dette gjør deigen seig og god å bake.

 

Ta deigen over på bakebordet og trill til ei pølse.

Del opp i emner ca 200 g.

Kjevle ut lefsa til tynne leiver.

Stekes på begge sider på varm takke (full varme).

De ferdigstekte lefsene legges på klede oppå hverandre og dekkes godt til.

Kan skjæres i stykker når den er kald, eller brettes i fire før de pakkes i plast.

Egner seg godt til frysing.

 

Bruk stripet kjevle, gjerne med strømpe på.