– Redde dyr bør ikke være alene på nyttårsaften
ULIKE REAKSJONER: Det er ingen fast om hvordan en hund eller et annet dyr reagerer på nyttårsraketter. Foto: Kai Røen.

Veterinær i Folldal, Aina Kveberg, håper alle tar hensyn til dyrenes individuelle behov når rakettene fyres opp på nyttårsaften.

– Det er veldig forskjellig hvordan dyrene reagerer på nyttårsrakettene. For eksempel kan en hund ikke reagere, mens en annen hund reagerer kraftig, sier Aina Kveberg til folldalsportalen.no

Alle bør ta hensyn

Kveberg mener det viktigste en hundeeier kan gjøre er å ta hensyn til hvordan hunden reagerer. Hun legger også til andre dyr kan reagere på nyttårsraketter.
– Det gjelder i høyeste grad katter og hester også. For eksempel kan også kuer reagerer, og det har skjedd at husdyr har brutt seg ut grunnet redsel, forteller hun.

Selv om man ikke kan garantere at dyrene ikke reagerer, ønsker Kveberg at dyreeiere gjør noen tiltak nyttårsaftenen om dyrene er redde.
– Viktigst av alt er å ikke la hunden eller andre dyr være alene. Det kan også hjelpe å trekke for gardinene, men det er uansett lyden de fleste dyr synes er verst. Da kan det vært lurt å sette på litt musikk eller servere mat som en distraksjon, fortsetter Kveberg. Hun understreker at reaksjonene er individuelle, og at enklere dyr vil trives best med forholdsvis normale rutiner i hjemmet.

Heldig i Folldal

Veterinærkontoret har ingen oversikt over hvor mange hunder og katter som finnes i bygda. Kveberg kan uansett si at dyrene i Folldal har en fordel.
– Antall raketter som skytes opp her kontra i byer eller større tettsteder er stor. I tillegg kan man her ta med en redd hund eller katt på fjellet eller på hytta om de er skikkelig redd. Det er en flott mulighet, mener hun.

I tillegg vet Kveberg at det er en annen stor forskjell fra Folldal og større steder. Veterinærkontoret har beroligende medikamenter for dyr, og i større steder er etterspørselen stor i forbindelse med nyttårsaften.
– Men det er den ikke her, og det er vi glade for. Uansett har vi også beroligende medikamenter for dyr om det er krise, avslutter hun.