– Regner med at bjørka forsvinner i vinter
OLA-VED: Ola Hansen Eriksrud (57) lemper ved i vedlageret som stadig minker. Han regner med at bjørkeveden forsvinner i løpet av vinteren. Foto: Lars Vingelsgård

Etter et par milde vintre hadde "Ola Ved" et stort lager med bjørkeved. Nå kommer bestillingene jevnt og trutt av hyttefolk og bygdefolk som trenger påfyll i sprengkulda.

Ola Hansen Eriksrud og Oddfrid Eriksrud i Atndalen lar vedmaskina stå, og fyrer heller godt i egen ovn når temperaturen nærmer seg -30 grader.

Med slagordet Ola Ved – god å fyre med har Ola og Oddfrid brukt mye av fritida gjennom året på å produsere ved for salg i Folldal, Sollia og på Tynset. Med kulda som har vært i januar har etterspørselen steget for flere som etterhvert trenger påfyll.

– Hvis kulda fortsetter blir vi nok tomme for ved. I hvertfall går bjørkeveden, sier Hansen Eriksrud. Som en av flere lokale vedselgere merker han at det fyres mye i hus og hytter om dagen. På gården i Atndalen produserer de to mellom 500 og 1000 60-liters vedsekker i løpet av et år. Han anslår at salget er delt 50/50 mellom husstander og hyttefolk.

– Som vedprodusent kan jeg glede meg over en kald vinter. Da går det mye ved. Jeg produserer for kalde vintre, så jeg har hatt et lager de siste sesongene, sier han.

Oddfrid Eriksrud og Ola Hansen Eriksrud sitter heller foran vedovnen enn foran tven. Selv fyrer de med andresorteringen av veden de produserer. Den fineste veden selges i småsekker. Foto: Lars Vingelsgård

Det meste av pakkinga av veden som selges i vinter er det kona Oddfrid som har stått for. Hun jobber til daglig som sjukepleier og synes det er fint å holde på med veden etter jobb.

– Etter en arbeidsdag nyter jeg godt å gjøre noe uten å  tenke for mye. Dessuten er det trivelig å se godt stelt skog. Du får et annet syn på skogen du går i når du driver skog selv, sier hun.

Ola, som er helsefagarbeider på sjukehjemmet, trekker også fram helseaspektet ved å produsere ved for seg selv og for andre.

– Det er ikke godt betalt i antallet timer en legger ned, men det er et fint arbeid, og vedproduksjon er helsebringende. Du slipper nesten å gå på Friskliv, og får rørt kroppen, sier han.

Selv om etterspørselen øker, har han ikke tenkt til å øke prisen på veden sin.

– Nei, jeg kan ikke gjøre som NØK gjør når det blir kaldt. Jeg selger til fast pris, sier han.