Stengte kaféen, men kundene strømmer til
BRUNOST AV KUMJØLK: Myssmør tar tid å lage. Etter ni timers koking er et stort trau med myssmør klart. Gun Kjølhaug forklarer prosessen til Trond og May Tronsgård fra Oppdal. Foto: Lars Vingelsgård

Gun Kjølhaug bestemte seg for at det var tryggest å stenge kafeen på Romsdalssetra denne sommeren. Mange tar likevel turen innom Kjølhaugsetra for å handle kortreist tradisjonsmat.

I løpet av sommeren produserer hun blant annet ost, rømme og skjørost av rundt to tusen liter mjølk fra egne kyr på setra i Einunndalen. Hun selger varer fra seterhuset, og når været er godt kommer mange kunder innom setervangen. Blant dem er Trond og May Tronsgård fra Oppdal, som kjøpte med seg rømmegrøt og skjørost fra seterbutikken på Kjølhaugsetra.

LEIER UT: Slik kan det se ut for de som våkner i annekset på Kjølhaugsetra i Einunndalen. Når seterkaféen er stengt i sommer, har Gun god tid til å produsere mat til salg, og å servere de som bestiller mat til overnattinga på vangen. Foto: Lars Vingelsgård

Tar imot busslaster

Kaféen, som har vært åpen 15 år på rad er stengt denne sommeren. Likevel får noen planlagte grupper servering på setra. Da har Gun med seg Kjellaug Ryhaug fra Grimsbu til å servere gjestene.

– Jeg vurderte for og imot å ha seterkaféen åpen i sommer, men tenkte at det kommer mange utenfra hit, og ville ikke være den som kanskje får korona-viruset inn i distriktet. Så jeg falt ned på at det ikke ble vanlig kafé denne sommeren. De planlagte besøkene er det lettere å ha orden på og sørge for avstand. De får sitte fire ved bordet, og blir servert, sier hun.

Hun lager alt hun rekker over, men én vare går det vanligvis så mye av når hun serverer besøkende, at hun ikke får laget alt av selv.

SKJØROST: Gun Kjølhaug sjekker temperaturen på skjørosten i kjelen. I løpet av sommeren bruker hun omkring 2000 liter av mjølka som mjølkes i det gamle steinfjøset på setervangen til alle variantene av setermat hun lager. Foto: Lars Vingelsgård

Avslører en “hemmelighet”

Denne sommeren rekker hun å lage en del selv også, men mye av rømmegrøten er ikke fra mjølk fra steinfjøset fra 1800-tallet. – Det går så mye rømmegrøt at jeg ikke rekker å lage alt jeg trenger. Den kjøper jeg derfor av Tine. Når jeg sier det til folk som har spist, tror de ikke på meg. Men rømmegrøten til Tine er god, og det er nok forventningene, fjellufta og sammenhengen som gjør at folk sier rømmegrøten er bedre enn de har spist før, sier Gun.

Får hjelp av gubben

På setervangen leier de ut annekset til syklister og andre som vil overnatte i fjellet. Noen bestiller også mat til overnattinga, som Gun varter opp med. I produksjonen hjelper også Johan Arne Kjølhaug til.

– Han er som regel oppe på setra hver kveld. I går hjalp han til med koking av myssmør, som skal koke i ni timer. Han holdt på til klokka ett om natta, og så var jeg oppe klokka fem igjen. Det er en del arbeid, sier Gun, som har vært på setra i 51 år.

SØKER DEKNING: Trond Tronsgård fra Oppdal forsøker å betale for varene han og kona May har handlet hos Gun Kjølhaug. Foto: Lars Vingelsgård

 

ELSYKKELTUR: Wenche Lommerud, Arne Lien, Marit Lien og Tor Konttorp fra Flisa og Kongsberg sykler igjennom Einunndalen og skal videre til Grimsdalen. Foto: Lars Vingelsgård

 

PÅ SETRA: Gro Åsne Lohn, Åge Lohn, Hilde Øyen Lohn og Emre Mehias John (9) er ute på dagstur fra setra på Nye Nistusetra i Einunndalen. Foto: Lars Vingelsgård