Støtte til teaterstykke om gruvearbeider laget av kjent skuespiller
Skuespiller Evy Kasseth Røsten har laget forestilling om sin farfar. Denne historien begynner i Folldal. Teaterstykket blir nå og se også i Folldal. Foto: Merete Haseth.

Men en forutsetning for dette er at stykket settes opp i Folldal i løpet av 2020.

Dette ble bestemt på forrige ukes kommunestyremøte. Det var Turnteateret i Trøndelag som hadde søkt om støtten på 9000,- kroner. Stykket heter “Farfar forteller” og handler om Edvin Kristian Røsten, gruvearbeider og fiolinist. Det er hans barnebarn skuespiller Evy Kasseth Røsten som er idéhaver til historien som begynner i Folldal i 1921. Der vokser Edvin opp sammen med 10 søsken i en familie som er like mye gårdbrukere som de er gruvearbeidere.

Da behandling av saken startet i kommunestyret fremmet Samlingslista forslag om at støtte kun skulle gies hvis teaterstykket ble satt opp i Folldal. Vedtaket i kommunestyre ble da slik, det bevilges kr. 9.000,- kroner til med-finansiering av teaterforestilling, under forutsetning av at stykket oppføres i Folldal i 2020.

Flere filmer

Forestillingen har vært satt opp før og da skrev Adressavisen følgende: “Skuespiller, Evy Kasseth Røsten er på sitt beste i en uanstrengt og personlig formidlet historie om livet til sin egen farfar. Avisen ga stykket terningkast fem. Kasseth Røsten er en kjent skuespiller som har medvirket i en rekke tv-serier og filmer. Blant annet “Død snø” og “Hawaii, Oslo”. Hun kommer fra Malm i Nord-Trøndelag. Hun har også medvirket i flere forestillinger både på Nationaltheatret og Trøndelag Teater.

-De framtidige aktuelle stedene så langt er Svalbard og Vega Scene i Oslo. Gjennomføringen
er avhengig av at vi greier å skaffe finansiering av gjenopptakelsen, da den ikke inngår i
teatrets ordinære satsninger for neste år.  Folldal er nå også et aktuelt spillested, var noe av det teatersjef Nora Evensen opplyste om i søknaden.