Per Einar tok med NTG-klassen til Folldal på treningssamling
SAMLING: Kombinertløperne fra NTG Lillehammer trener i Folldal denne uka. Tirsdag gikk turen fra Alvdal til Grimsbu på rulleski. Per Einar Skjæret Strømhaug (18) foran. Foto: Lars Vingelsgård

Per Einar Skjæret Strømhaug (18) og sponsoren hans tok med kombinertløperne fra NTG på treningssamling i Folldal. Der fikk de forberede seg til sesongen etter at skoleåret fikk en trøblete start med koronasmitte hos medelever og hjemmeskole.

Vel framme på Grimsbu turistsenter etter to timers rulleskitur er Per Einar og de andre kombinertløperne fornøyd med dagens andre økt. Elevene som satser på kombinert ved NTG Lillehammer og noen inviterte eldre løpere har treningssamling i Folldal, og da gjelder det å få inn så mange timers rolig trening som mulig i løpet av noen dager før konkurransene igjen begynner i høst.

Skolestarten på NTG ble ikke helt som de hadde håpet. To dager etter skolestarten 11. august ble Per Einar og klassekameratene satt i karantene hjemme. Mens mange av elevene bor i tilknytning til skolen, bor Per Einar sammen med broren Peder i leilighet i Lillehammer.

– Det var nok verst å begynne året i karantene for de som begynte på NTG nå. Jeg var for såvidt vant med hjemmeskole fra i vår. Men det var kjedelig å sitte i karantene, og en stund visste vi ikke om vi var smitta eller ikke. Jeg var bekymret en periode, men det viste seg at det kun var elever som spiller hockey og håndball som var smittet, sier Per Einar.

Sponsoren sørget for Folldals-samling

Under samlinga i Folldal er målet å få inn så mange langøkter som mulig.

– Det var sponsoren min Joker Folldal som sa at de ville sponse samlinga om vi kom hit. Her er det veldig bra forhold for løping, men også fint å gå på rulleski. Vi har holdt til i Stormoegga, og løpt i Reinslia blant annet.

HJEMLIGE TRAKTER: Per Einar Skjæret Strømhaug etter en av øktene til kombinertløperne, da de gikk fra Alvdal til Grimsbu. Foto: Lars Vingelsgård

Vil til junior-VM

Vinterens store mål er å bli tatt ut til Junior-VM i kombinert, som holdes i byen Zakopane i Polen i januar/februar. Det norske laget kan stille med fem løpere, og konkurransen om plassene er stor.

– Å få delta er realistisk, men det er mange som vil ha plassene. Bare på NTG Lillehammer er det tre som er høyaktuelle, sier han.

Før den tid skal han delta i kombinert-NM hvor hopp-delen holdes i Granåsen i begynnelsen av oktober, med langrennsdelen som går på Beitostølen i november. Hoppinga i Granåsen er med is i sporet og landing på plast. I tillegg er det Norges-cup og nylig var det sommer-NM.

– Lillehammer best i landet

For det nokså lille kombinertmiljøet er ikke Per Einar i tvil om at Lillehammer har vært og er riktig sted for ham å utvikle seg som utøver.

– Lillehammer er det beste stedet jeg kan tenke meg for kombinert. Det er stabile vinterforhold her, og gode hoppbakker, og vi har gode trenere. Her har vi også god kontakt med resten av kombinertmiljøet, sier han.

– Jeg har alltid vært best i langrennssporet, og det er min styrke, men jeg har forbedret hoppinga ekstremt mye siden jeg startet på NTG. Jeg hopper mer stabilt, og har flere gode hopp i konkurranse, som jo er det som betyr noe. Langrennsformen må jobbes med gradvis, og det er veldig lett å overtrene, så den er vanskelig å forbedre mye på kort tid.

Dagene på NTG er preget av trening og skolearbeid, men han fikk likevel en tur til Folldal tidligere i høst for å jakte rein. – Men det ble ikke noe rein på meg i år. Jeg måtte avbryte jakta, men jeg hadde samjakt med far min, så han skjøt dyret mitt.