Torfinn klar for å underholde med quiz i påska
PÅSKEQUIZ: Torfinn Borkhus og Sven Bisgaard Sundet skal underholde med quiz og forhåpentlig vis gi påskestemning til mange som ikke kommer seg på påskeferie. Foto: NRK

Han skulle gjerne rast fra seg med snøskuter på jordet hos faren i Dalholen. I stedet skal Torfinn Borkhus lage påskequiz for hele Norge på i påska.

Det har gått femten år siden Torfinn Borkhus (39) hadde sitt første radioprogram i 2005, da han lagde Show Show i P3 sammen med Else Kåss Furuseth og Fillip Eidsvåg fra Tynset var produsent. I det siste har han vært å høre i programmet Landsmøte på P1, med blant andre sin vante makker Rune Nilson. I påska er det programmet Freddan som gjøres om til Quizshow. Der skal han underholde sammen med Sven Bisgaard Sundet fra og med skjærtorsdag.

– For radio-folk er påska vanligvis en høytid. Under korona-restriksjonene har også de siste ukene før påske vært påsketilstander for kanalen NRK P1. Det har vært høye lyttertall. Nå tar vi med quiz og underholdning inn i påska. Der blir det alle tenkelige og utenkelige spørsmål. Særlig er jeg spent på de utenkelige, fleiper Torfinn.

– Vi ska ha “Har det skjedd-konkurransen” hvor vi fremlegger ei nyhetsoverskrift. Den kan være en sjuk ting som har skjedd, eller noe vi finner på. Jeg tenker å ta med overskrifter som kunne vært fra Folldal. Et skikkelig understatement. “Jerv observert i badstu”, for eksempel.

I quizen han skal holde, tror han ikke det vil bli de store problemene med at folk som ringer inn vil google spørsmålene mens de er på lufta.
– De som ringer hører jeg at ikke googler. Mens Viggo Valle og Påskelabyrinten har spørsmål som er intrikate, er våre kortere i formen. Og skulle noen jukse, så tillater vi det! Vi er liberale. Så lenge det er underholdende, går det bra, sier Torfinn.

For å finne på de gode spørsmålene sender han hele tiden eposter til seg selv med info som er rar og artig.
– Jeg samler på trivia-kunnskap, ting som de fleste ikke vet, men som gjør at de stopper opp, og gir litt pause i hverdagen. Slike ting jakter jeg på til radiobruk.

FESTIVALSOMMER I FARE: Spillejobbene for bandet Charlie Rackstead, som Borkhus har sammen med blant annet radiomakkeren Rune Nilson, står på vent enn så lenge. I fjor sommer spilte bandet blant annet på Livestock på Alvdal. Foto: Lars Vingelsgård

Går glipp av snøsofaen i fjøsveggen

Planen for påska var å ta med kona Siri Gjære og barna Eldrid (9) og Sivert (11) til tradisjonell påskeferie i Dalholen.

–  Vi har to unger som gjerne skulle besøkt farfar Tor Borkhus, søskenbarn og tanter. Hele Borkhus-klanen bor i Folldal, og det går vi glipp av, dessverre. Men vi har Facetime, og det går mange snapper fram og tilbake, med barn og voksne, med dumme effekter, med skjegg, bart og briller. Mi gamle tante Torhild Borkhus pratet jeg med på telefonen; hun er heldigvis en rutinert telefonprater. Men det er virkelig rart, sånn det har blitt.

Han skulle også kjøre snøskuter på jordet, det hører vanligvis med til påska-

– Jeg går glipp av å grave snøhule og å sitte i snøsofa utafor fjøset, fest på Vårtun i Husgardan og å kjøre skuter på jordet. Det er utrolig artig å rase av seg, men også cruise avgårde, og flyte bortover snøen, sier Torfinn.

Pusser og sliper på dialekta

I stedet blir det hjemmepåske i rekkehuset på Svartlamoen i Trondheim, hvor rabarbraen spirer og det termostaten viser 13-14 grader.

– For ungene er det rart å være så mye hjemme. Eldstemann Sivert (11) er god til å holde kontakten med sine venner via onlinespill som Roblox og Fortnite. Dattera Eldrid (9) har en liten vennegjeng på Svartlamoen som hun treffer. Vi har en deal med de andre her, at de får være sammen, men ikke møter mange andre. Det er litt rart å måtte gå unna folk, og la være å gi en klem, sier Torfinn.

Få av dem som kjenner eller hører stemmen til mottakeren av Folldal kommer utenom å kommentere den karakteristiske dialektbruken til Torfinn. Kona hans er nordtrønder med ei mild nordtrønder-dialekt. Ungene prater trønder-dialekt med østlandstilsnitt.

– Dattera er innmari flink på å prate folldøl, når hun vil det. Sønnen, derimot, ser ikke poenget, han er mye bedre i engelsk, sier Torfinn.

Men også dialekta til Torfinn blir utvaska, og han kjenner at fine dialektord dukker opp igjen når jeg prater med folk hjemme i Dalholen. Når han ikke kommer seg hjem til Folldal på en stund kan det være han må ta fram noen øvelser for å holde dialekta ved like.
– En favoritt er setningen
‘det sjogga på Skjerskjinn i hjerkveld; skjora satt på hafellun og såg på tæla tyting onde sjoggen.’ Oversatt betyr det: Det snødde på Hjerkinn i går kveld; skjæra satt på gjerdet og så på frosne tyttebær under snøen. Det jeg oftest får høre om mi dialekt er at den er så fin å høre på. Det er ikke tilfeldig. Du må hakke, pusse og slipe på den for å få den fin, sier Torfinn. 

Torfinn Borkhus er også bassisten Torsten Spitzcorkhaüser i bandet Charlie Rackstead. Foto: Lars Vingelsgård

Sluker bøker og tv-spill

Torfinn sier han ser på seg sjøl som kultur- og underholdningsarbeider.
– Når jeg finner noe jeg liker får jeg lyst til å dele, og gi andre den samme opplevelsen som jeg fikk. Nå har jeg akkurat lest ferdig bøkene til Tore Kvæven. Den ene handler om Grønland på tampen av vikingtida
og den andre om et vikingetokt opp Kongoelva, og inn i landet. Det har vært favoritt-lektyre nå. Og så har jeg tatt opp igjen Sapiens av Yuval Noah Harari.

– Det blir også mye tv-spill, blant annet GTA. Jeg lyktes å få meg noen kompiser på å spille online. Det er bra å få så variert kost som mulig.
Påskekrimmen på NRK, med Martin Freeman i hovedrollen anbefaler han sterkt.

– Hvis du vil se krim som er som en podcast, og basert på virkelig hendelser. Den er satt opp omtrent som en dokumentar. Må jeg gi terningkast, så blir det en svak femmer. Skal jeg gi en sekser, må jeg bli helt oppslukt så jeg ikke tenker på annet. Sist gang det skjedde tror jeg var da jeg så første sesong av True Detective på HBO, sier han.