Traff blinkskudd

Tor Inge Oldervik traff blinkskudd da han forleden dag tok bilde av en Dagsvermer.

Oldervik hadde aldri sett en slik fugl i Folldal før og måtte ut på Google for å finne ut hva slags art dette var. Bilde er tatt i hans egen hage forteller Oldervik til portalen.

Dagsvermer er mest vanlig i det nordlige Afrika, sørlige Europa og i sentrale og sørlige strøk av Asia. Den kan nå Norge når den trekker nordover om sommeren. Vinterstid trekker den lenger sørover i Afrika og Asia. Larven lever på maurearter. Enkelte år har vi invasjoner av arten som strekker seg opp i store deler av Sør-Norge, og det rapporteres flere hver gang. De siste invasjonene var i 2006, 2010/11, 2014/15. Også i år er det vært invasjon av denne arten mye på grunn av den ekstreme varme sommeren vi har hatt i år.  Men det er svært sjelden at den blir observert så langt nord som i Folldal.

Dagsvermer (Macroglossum stellatarum) er en sommerfugl i familien tussmørkesvermere (Sphingidae), men den er mest aktiv på dagtid i solskinn. Av utseende og levevis likner den en kolibri, og blir av og til kalt kolibrisvermer. 

Kilder: Norsk Ornitologisk Forening

(Foto: Tor Inge Oldervik)