– Tviler på at det vil gå rundt
BLIR HJEMME: Anne Stine Hjerkind og Terje Dahlen skal tilby hundekjøring i Folldals-området denne vinteren. De fire siste åra har de vært i Tromsø med 120 hunder, og opp til 6000 gjester på tur i løpet av sesongen på fire måneder. Foto: privat

Terje Dahlen (51) og Anne Stine Hjerkind (52) lar de lokale tilbyderne i Tromsø ta de få kundene som finnes der i vinter. De vil tilby kjøring i Folldal i stedet, men har få forhåpninger om noen bra sesong.

Paret har de fire siste årene hatt med seg 120 hunder til Tromsø for å tilby hundekjøring. Forrige vinter lå de an til en veldig god sesong med nærmere 6000 gjester. Men så kom koronarestriksjonene, og alt sluttet på dagen 13. mars, tre uker før sesongen var slutt.

– Alt av turisme stengte på dagen, og vi fikk ikke kjøre mer. Det lå an til et rekordår, men vi måtte bare tusle hjem, sier Terje.

I løpet av de siste åra har de bygd opp en betydelig bedrift med omsetning på 4,5 millioner.

– Vi har hatt en omsetning på rundt 4,5 millioner kroner i året, og hatt 6-7 ansatte, i tillegg til oss to, sier Terje.

Tviler på at det går rundt

Denne vinteren har de besluttet å bli i Folldal. Her skal de forsøke å gjøre det beste ut av sesongen, selv om det betyr stor nedgang i inntekter.

– Vi har drevet turistbasert, og det skal holde hardt å drifte det i Folldal. Virksomheten gikk akkurat rundt da vi flytta til Tromsø for fire år siden, og nå har vi 120 hunder. Vi tviler på at vi klarer å få det til å gå godt rundt. Folldal og område rundt er ikke destinasjon for masseturisme, sier Terje.

Hundemat for en halv million kroner

Bare for å dekke utgiftene sine trenger de rundt millionen i inntekter. En halv million kroner går til hundefôr til huskyene.

– Vi har holdt på med dette i 30 år, og er ikke de mest sårbare økonomisk. Det har ikke vært aktuelt for oss å selge unna hunder, slik som enkelte har gjort. Vi må bare regne dette som et mellomår, og det er vel en dårlig vinter for alt. Vi må bare ta det som det kommer, sier Terje Dahlen.

De håper å få en god tilstrømming av kunder gjennom Hjerkinn Fjellstue, men har også brukt nettverket sitt og reklamerer online.

– Jeg har brukt Facebook som beste markedsføringskilde. Den siden bygde på seg når vi dro til Tromsø. Markedsføring er dyrt å gjøre ordentlig, men vi har bygd oss nettside, og bookingsystem på snohettahusky.no.

På nettsidene reklamerer de med hundekjøring i flotte omgivelser i Folldal- og Hjerkinn-området.

“Hundegården ligger på Dalholen i Folldal, også kalt Lille-Alaska blant hundekjørere på grunn av sine endeløse vidder, milevis med løyper og spektakulære utsikt til Rondane og Dovrefjell.”

Terje sier turene de vil tilby tar utgangspunkt i området rundt Dalholen, Knutshø-området, og Einunndalen.

–  Vi sliter litt med Snøhetta-sida, på “innsida” av E6, ved det gamle skytefeltet. Der har vi ikke lov til å kjøre. Men vi har likevel gode områder å kjøre på, sier Terje.